Instructiefilm bereiding Haantjes


Er zijn 2 filmpjes gemaakt over de bereiding van het haantje. Het blijkt dat dit wat uitleg vergt, vandaar de filmpjes waarin chef Nel Schellekens en BBQ specialist Ralph de Kok uitleg geven over de bereiding. Zie hier de hele en halve bereiding incl. het gebruik van een Big Green Egg. Daarnaast nog een speciale voorjaarsbereiding, zie hier.

In samenwerking met kok’s, culinaire pers en praktijkmensen uit de keten is gebleken dat haantjes van een legras een aantrekkelijke en smakelijke aanvulling vormen op het kip assortiment. En dan m.n. wanneer ze ongeveer 800 – 900 gram zijn (geslacht gewicht). De haantjes zijn dan ongeveer 10 tot 12 weken oud en hebben een goed leven gehad. Het langer houden maakt de kostprijs onnodig hoger.Het vlees heeft dan een goede bite, is iets roze van kleur, mager en heeft een aantrekkelijke ouderwetse kippensmaak. Haantjes van dit gewicht zijn relatief makkelijk te produceren met acceptabele kostprijs en vormen een mooi alternatief voor de poussin, die 28 dagen oud zijn, veelal ge├»mporteerd en intensief gehouden.

Wat bereiding betreft is de allerbeste en eenvoudigste toepassing heel of half bereiden. Het uitsnijden en benutten van onderdelen van het haantje is te bewerkelijk gegeven de bevleesdheid van het haantje en dan komt de meerwaarde van het haantje niet tot zijn recht. De culinaire pers was ook eensluidend positief over de smaak van het hele haantje met daarbij de comeback van het kluiven!

bbq-butterflyheader2haantje-1